Ses Dalgasıyla Taş Kırma Afyon

Ses dalgasıyla taş kırma, böbrek taşlarının tedavisinde başvurulan en güncel yöntemlerden bir tanesidir. İlerleyen teknoloji sayesinde ortaya çıkan bu yöntemde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi gerçekleştirilmesi mümkündür. ESWL olarak da adlandırılan ses dalgasıyla taş kırma, elektromanyetik şoklar kullanılarak gerçekleştirilir. Bu şoklar sayesinde kum haline gelen taş, idrar ile vücuttan atılır. Ameliyatsız bir tedavi yöntemi olduğu için sıklıkla tercih edilen ses dalgasıyla taş kırma, hastalar için konforlu bir alternatif sunar.

Yazımızın devamında ses dalgasıyla taş kırma hakkına detaylı bilgi bulabilirsiniz. Afyon ses dalgasıyla taş kırma için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrekler, vücuttaki atık maddelerin süzülmesinde görev alan organlardır. Süzülen bu atıklar, idrar ile vücuttan dışarı atılır. Böbrekte bulunan mineraller, bir araya gelerek sert yapılar oluşturabilir. Bu durum, böbrek taşı olarak adlandırılır.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşları, minerallerden kaynaklanan yapılardır. Ancak tam olarak neden oluştukları bilinmemektedir. Bununla beraber böbrek taşı oluşma riskini artıran bazı faktörler bulunur:

  • Genetik yatkınlık
  • Obezite
  • Gut hastalığı
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Kronik bağırsak problemleri
  • Az miktarda su tüketilmesi
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı bu faktörlerin başında gelir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşlarının tedavisinde; hastanın medikal durumu, taşın boyutu, türü ve yeri gibi faktörlere bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerine yönelmek mümkündür.

Küçük boyutlu taşlar, kendiliğinden düşebilir. Hastalarda ciddi bir semptoma neden olmayan, 4 mm’den küçük taşar, gözlem altında tutulabilir. Gerekli durumlarda hastalara ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Böbrek taşlarının ilaçla tedavisinde hastalara reçete edilen ilaçlar, taşların erimesini sağlar. Aynı zamanda ağrı kesicilerle de hastalardaki ağrının giderilmesi amaçlanır. Ancak büyük boyutlu, ilaç tedavisine cevap vermeyen taşların var olması halinde taşın kırılması veya ameliyatla alınması gerekebilir. Son yıllarda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler sayesinde ameliyatsız böbrek taşı kırma işlemleri gerçekleştirmek de mümkün hale gelmiştir.

Ses Dalgasıyla Taş Kırma Nedir?

Böbrekte oluşan taşlar, tedavi edilmedikleri durumda böbrek kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle böbrek taşlarının erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Belirli boyutun üzerinde ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan taşlar söz konusu olduğunda, cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ancak son yıllarda hızla gelişen teknoloji, ameliyatsız tedavi yöntemlerini de mümkün kılmıştır. Bu yöntemlerden biri olan ses dalgasıyla taş kırma, elektromanyetik şok kullanarak taşların kuma dönüştürülmesidir.

ESWL (Extracorporeal shock wave litotripsi) olarak da bilinen ses dalgasıyla taş kırma, böbrek taşı tedavisinde en güncel yöntemlerden biridir. Ameliyata alternatif olması açısından sıklıkla tercih edilmektedir. ESWL cihazı, 1980’lerde bulunmuş ve 1990’larda da yaygın kullanım alanına sahip hale gelmiştir. Elektromanyetik şok dalgalarını vücudun dışından böbreklere iletmeyi mümkün kılan bu cihaz, taşların kuma dönüştürülmesini sağlar.

Afyon ses dalgasıyla taş kırma ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Ses Dalgasıyla Taş Kırma Nasıl Yapılır?

Ses dalgaları kullanılarak böbrek taşlarının tedavi edilmesi, ameliyat gerektirmeyen bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih edilir. Üriner sistemde görülen taşların büyük kısmında etkili olan bir yöntemdir.

İşlem esnasında kısa sinyalli ve yüksek enerjili ses dalgaları kullanılır. Cihaz üzerinden elde edilen bu dalgaların vücuda iletilmesinde bir su kesesinden yararlanılır. Bu sırada taşın yerinin takip altında tutulabilmesi için röntgen veya ultrason ile görüntülemeden yapılır. Bu sayede doğrudan taşın bulunduğu alana iletilen ses dalgaları, taşı küçük parçalara ayırarak kum haline getirir. Böylece büyük boyutlu böbrek taşları, idrar ile vücuttan atılabilecek boyutlara indirilmiş olur.

Ses Dalgasıyla Taş Kırma Kimlere Uygulanabilir?

ESWL cihazı ile taş kırma işlemi, böbrek taşının konumuna ve boyutuna bağlı olarak yararlanılabilecek bir yöntemdir. Başarı oranları yüksek bir teknik olmakla beraber 2 cm’den küçük çapta olan taşlar için daha uygundur. Çok büyük boyutlu taşlar için cerrahi müdahale tercih edilebilir.

Ses dalgasıyla taş kırma yöntemine başvurmadan önce hastaların medikal durumunun da dikkate alınması gerekir. Farklı rahatsızlıkları bulunan bireylerde bu yöntemin tercih edilmesi uygun olmayabilir.

  • Kanama bozuklukları olan
  • Enfeksiyon hastalığı bulunan
  • İskelet ve böbrek anomalilileri görülen hastalarda ESWL uygulanması tercih edilmemektedir.

Afyon Ses Dalgasıyla Taş Kırma Fiyatları

Böbrek taşlarının tedavisinde farklı yöntemlerden yararlanmak mümkündür. Hasta için en doğru tedavi yöntemi, birçok faktör dikkate alınarak uzman hekimlerce belirlenir. Bu nedenle tedavi süreci ve ücretleri farklılık gösterebilir. Afyon ses dalgasıyla taş kırma fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi