Prostat Kanseri Tedavisi Afyon

Prostat kanseri tedavisi Afyon; anormal şekilde büyüyerek, kanserleşen prostat bezi hücrelerinin bölgeden çıkarılması ve olası sağlık risklerinin engellenmesi için tercih edilen farklı yaklaşımları kapsar. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ürolojik kanserlerin başında gelmektedir. Özellikle ileri yaşlarda oldukça sık görülen bu rahatsızlık, oldukça sessiz bir şekilde ilerler. Bu nedenle yıllarca herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle prostat kanserine karşı risk faktörlerinin farkında olmak ve düzenli olarak prostat kanseri taramasını yaptırmak erkekler için önemlidir. Yazımızın devamında prostat kanseri hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Afyon prostat kanseri tedavisi için ise Uzm. Dr. Burhan Baylan ile iletişime geçebilirsiniz.

Prostat Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminde mesanenin hemen altında bulunan bir organdır. Latince bir kökenli olan prostat, “çıkıntı yapan” anlamına da gelmektedir. Ortalama ceviz büyüklüğündedir ve temel görevi testosteron hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda semen üretiminde de rolü büyüktür. Bu nedenle erkek üreme sisteminin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rolü büyüktür.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri ise prostat bezinde bulunan hücrelerin aşırı ve kontrolsüz olarak çoğalması olarak tanımlanabilir. Bölgede oluşan kötü huylu tümöral yapı, bazı hastalarda yayılarak kemiğe ulaşabilir. Bu nedenle ileri prostat kanseri olgularında bel, kalça ve bacak bölgesinde ağrı şikâyeti sık görülür.  Akciğer kanserinden sonra, erkekler arasında en yaygın 2. kanser türüdür.

Prostat Kanseri Kimlerde Görülür?

Prostat kanserinin kesin nedenleri günümüzde hâlâ bilinememektedir. Bununla birlikte bazı faktörlerin riskleri artırdığını söyleyebiliriz:

  • Özellikle genetik yatkınlık riski ciddi anlamda yükseltir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan kişilerde bu hastalığın görülme riski de 2 kat yükselir. Bu hasta grubundaki kişilerin düzenli olarak tarama testlerini yaptırması, hastalığa erken dönemde önlem alabilmek açısından da önemlidir.
  • İkinci bir değişken ise yaştır. 60 – 65 yaşlarından sonra erkeklerde prostat kanseri görülme riski de artar. Aynı zamanda testosteron kanserinin çok yüksek olması da bir diğer risk faktörü sayılabilir.
  • Bununla birlikte kişinin yaşam alışkanlıkları da mevcut riski artırabilir. Aşırı hayvansal protein ve yağ tüketimi, sigara kullanılması ve hareketsizlik prostat kanseri riskini artırır.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri uzun yıllar hiçbir belirti vermeden ilerleyebilen, sinsi bir kanser türüdür. Bu nedenle ilk evrelerde herhangi bir semptom görülmeyebilir. İlerlediğinde ise genellikle üriner sisteme ait problemlere neden olur:

  • İdrar yaparken ağrı, yanma ve zorlanma
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrarda ya da menide kan olması
  • Ereksiyon problemleri
  • Ejekülasyon yani boşalma esnasında ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi
  • Aşırı kilo kaybı ise en yaygın semptomlarıdır.

Bununla birlikte üriner sistemde yaşanan sıkıntılar farklı ürolojik hastalıkların da belirtisi olabilir. Özellikle prostat iltihabı ya da benign prostat hipertrofisi gibi rahatsızlıkların semptomları kanser ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle kanser şüphesinin kesinleşmesi için mutlaka alanında uzman bir ürolog ile görüşmeniz gerekir. Afyon prostat kanseri tanısı ve tedavisi için kliniğimizi arayabilir ve Uzm. Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Afyon Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Prostat kanseri tanısında ilk yaklaşım hasta öyküsünü dikkatlice dinlemek ve şikâyetlerin ne zamandır devam ettiğini anlamaktır. Sonrasında makat bölgesinden yapılan dijital rektal muayene ile prostat dokularındaki anormallikler tespit edilir. Ürolog, parmakla yapacağı rektal muayene sayesinde bu anormallikleri ve prostat yüzeyindeki değişimleri de net bir şekilde anlayabilir. Bununla birlikte kandaki PSA değerine de bakılır. PSA yani “prostat spesifik antijen” olarak adlandırılan biyokimyasal parametre, kanser tanısında oldukça belirleyicidir.

Afyon Prostat Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanseri tedavisinde kanserin evresine ve ilerleyişine göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Prostat kanseri ilk evredeyken genellikle hiçbir belirti vermez ve komşu dokulara sıçrama olmamıştır. Bazı hastalarda bu dönemde düzenli takip ile tedavi süreci planlanabilir.

İkinci evrede ise kanser sıçramaya başlamıştır ancak genellikle hâlâ prostatın yarısı ile sınırlıdır.

Üçüncü ve dördüncü evrelerde ise çevre dokularda tutulum başlamıştır. Bu nedenle riskler çok daha ciddidir ve genellikle prostatın cerrahi ile çıkarılması tercih edilir.

Afyon Prostat Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat kanseri tedavisinde radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavileri ve cerrahi tercih edilebilir. Hastanın durumuna göre bu tedavileri kombine olarak uygulamak da mümkündür. Günümüzde yapılan prostat kanseri ameliyatlarını ise iki başlık altında inceleyebiliriz:

  • Açık ameliyat: Geleneksel cerrahi yöntem de diyebileceğimiz bu yaklaşımda batın bölgesinden derin bir kesi yapılır. Bu kesiden prostata ulaşılır ve kanserli dokuların çıkarılması sağlanır.
  • Kapalı ameliyat (Laparoskopik cerrahi): Bu yöntem ise günümüzde daha çok tercih edilen, modern bir cerrahi yöntemdir. Karın bölgesinden yapılan birkaç küçük kesi ile cerrahi uygulama yapılır. Bu kesilerden biri “laparoskop” adı verilen ışıklı optik kamera içindir. Optik kamera prostatın olduğu bölgeyi net bir şekilde ekrana yansıtırken diğer kesilerden de cerrahi uygulama yapılır. Gerekli durumlarda prostatın tamamı bile çıkarılabilir.

Afyon Prostat Kanseri Tedavisi Fiyatları

Prostat kanseri, erken teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu nedenle düzenli olarak tarama testlerinin yapılması çok önemlidir. Özellikle ailesinde kanser öyküsü olan erkeklerin, belli bir yaştan sonra düzenli olarak gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Prostat kanseri tedavisinde tercih edilen yöntemler ve tanı için gerekli tetkiklerin ücretleri ise kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Bu nedenle Afyon prostat kanseri tedavisi ve fiyatları hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi