Üreter Taşı Ameliyatı Afyon

Üreter taşı ameliyatı, genellikle böbreklerden gelen ve idrar kanalında tıkanıklığa neden olan taşların tedavisinde başvurulan cerrahi yöntemdir. Üreterler, idrarın böbrekten mesaneye taşındığı borulardır. Çeşitli minerallerin bir araya gelerek oluşturduğu sert yapılar olan böbrek taşları, üreterde de bulunabilir. Bu durumda üreter taşlarının tedavisi için farklı yöntemlere başvurulabilmektedir. Bu yöntemlerden biri olan üreter taşı ameliyatı, taşların kırılması ve alınmasını sağlar. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber ses dalgaları ile taşların kırılması da mümkün hale gelmiştir.

Yazımızın devamında üreter taşı ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Afyon üreter taşı ameliyatı için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Üreter Taşı Nedir?

Üreter; böbrekler ile mesane arasında idrar akışının gerçekleştiği idrar borusuna verilen isimdir. Böbrekler, vücuttaki sıvıları süzme görevi üstlenerek atık maddelerin ayrıştırılmasını sağlar. Bu maddeler, boşaltım sürecinde idrarla birlikte vücuttan atılır. Boşaltımın gerçekleşebilmesi için süzülen atık maddelerin, idrar kanalından geçerek mesaneye ulaşması gerekir. Ortalama uzunluğu 27 cm olan idrar yolu, üreter olarak da bilinir.

İdrar yolunun bazı noktalarında minerallerin birleşmesi sonucu sert yapılar ortaya çıkabilir. Taş olarak adlandırılan bu yapılar, genellikle böbrekten üretere taşınır. Bu durumun sonucunda hastalarda üreter taşı ortaya çıkar.

Üreter Taşı Neden Olur?

Böbrek ve üreterde görülen taşlar, minerallerin birleşerek sertleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun arkasında yatan neden tam olarak bilinmemekte birlikte, taş oluşum riskini artıran bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerden başlıcaları:

  • Obezite ve fazla kilo
  • Gut hastalığı
  • Genetik faktörler
  • Yeterli miktarda su tüketilmemesi
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı
  • Böbrek anomalileri ve diğer böbrek hastalıkları
  • Sindirim sistemi hastalıkları ve kronik bağırsak problemleri
  • Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu olarak sıralanabilir

İdrar kanalının bazı noktaları, diğer alanlara göre daha dardır. Böbreklerden idrar yoluna gelen taşlar, bu dar bölgelerde takılabilir. Bu durum sonucunda üreterde tıkanma meydana gelir.

Üreterde taşların sıklıkla takıldığı dar bölümler:

  • Böbrek ile üreterin birleştiği bölge
  • İdrar yolunun ortasında bulunan, damarların kesiştiği bölge
  • Üreter ile mesanenin birleştiği alandır.

Üreter Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üreter taşları, idrar kanalının dar alanlarında sıkışarak tıkanıklığa neden olduğunda tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi sürecinde taşların boyutu, türü, konumu gibi birçok faktör dikkate alınarak hastaya özel bir tedavi planı oluşturulur. Aynı zamanda hastada görülen şikâyetler ve hastanın medikal durumu da tedavi planı oluştururken dikkat edilen faktörlerdir.

4 mm’nin altında boyutlara sahip olan taşlar, küçük olmaları nedeniyle kendileri düşebilmektedir. Bu tür taşların tedavisinde, hastalarda görülen belirti ve şikâyetlere de bağlı olarak ilaç reçete edilmesi mümkündür. Hastalara verilen ilaçlar, taşların eritilmesini ve hastadaki ağrının azaltılmasını sağlar.

4-10 mm arasında değişen boyutlara sahip olan taşlarda ise kendiliğinden düşme olasılığı daha azdır. Bu boyuttaki taşların hastada mevcut olması halinde ilk olarak ilaç tedavisi denenebilir. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda taşların kırılması veya alınması gerekebilir.

10mm’den büyük olan taşların tedavisinde taşın ses dalgaları ile kırılması veya cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Afyon üreter taşı ameliyatı ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Üreter Taşı Ameliyatı Nedir?

İlaçla tedavisi mümkün olmayan, büyük boyutlu üreter taşları söz konusu olduğunda cerrahi müdahaleye başvurmak gerekir. Bu noktada son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde ses dalgaları ile taşların kırılması yöntemine başvurmak da mümkün hale gelmiştir. ESWL olarak da bilinen bu yöntem, genellikle böbrek çıkış noktasının ve üst kısmın yakınlarında bulunan taşlarda oldukça etkili olmaktadır. Mesane yakınında bulunan veya alt kısımda yer alan üreter taşlarında ise genellikle cerrahi yöntemlerle taşın alınması söz konusu olur.

Üreter Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üreter taşı ameliyatı, açık ve kapalı olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat, sağladığı avantajlar nedeniyle daha sık başvurulan bir uygulamadır. Üreteroskopik litotripsi olarak da bilinen bu ameliyatta iç doku ve organlar, optik bir kamera yardımı ile görüntülenir. Bu sayede büyük bir kesi alanı oluşmaz ve hastaların iyileşme süreci oldukça kısalır. Ameliyat esnasında idrar yolundan girilerek üreter taşlar, kırılır ve temizlenir.

Afyon Üreter Taşı Ameliyatı Fiyatları

Üreter taşı ameliyatı, farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle ameliyat ücretleri, uygulanacak tekniğe göre farklılaşabilir. Afyon üreter taşı ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi