Kapalı Böbrek Taşı Tedavisi (Perkütan) Afyon

Kapalı böbrek taşı tedavisi (perkütan), böbrek taşlarının cerrahi müdahale ile tedavi edilmesinde başvurulan bir yöntemdir. Böbreklerde biriken mineraller sonucunda ortaya çıkan taşlar, gerekli önlemler alınmadığı durumlarda böbrek kaybı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle böbrek taşı tedavisi oldukça önemli bir konudur. Bu hastalık söz konusu olduğunda farklı tedavi yöntemlerine başvurulması mümkün olabilmektedir. Hastalara en uygun tedavi yöntemi, uzman hekimlerce belirlenir. Bu yöntemlerden bir tanesi olan kapalı böbrek taşı tedavisi, özelikle büyük ve sert yapıdaki taşların tedavisinde başvurulan bir teknik olarak karşımıza çıkar.

Yazımızın devamında kapalı böbrek taşı tedavisi (perkütan) ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Afyon kapalı böbrek taşı tedavisi (perkütan) için bizimle iletişime geçebilir ve Uzm. Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.,

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrekler, boşaltım sisteminde görev alan organlardır. Vücuttaki sıvıların süzülerek zararlı maddelerden arındırılmasını sağlarlar. Böbreklerde var olan mineraller, zamanla birikerek; bir araya gelip sert yapılar oluşturabilir. Bu yapılar, böbrek taşı olarak adlandırılır.

Böbrek Taşları Neden Olur?

Böbrek taşları, minerallerin bir araya gelerek birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Ancak bu duruma neden olan faktör tam olarak bilinmemektedir. Böbrek taşı oluşum riski artıran etmenler ise:

  • Yeterli miktarda sıvı tüketmemek
  • Fazla kilo
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Gut hastalığı
  • Genetik yatkınlık
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Kronik bağırsak problemleri gibi faktörler olarak karşımıza çıkar.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşlarının tedavisinde; taşın boyutu, konumu ve türü ile beraber hastada görülen şikâyetlere bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçla tedavi, bazı hastalar için yeterli olabilmektedir. Taşın kırılması veya alınması gereken hastalarda ise başvurulabilecek yöntemler:

  • Rigid üreteroskopi (URS)
  • Ses dalgaları ile taş kırma (ESWL)
  • Fleksibl üreteroskopi (URS) eşliğinde holmium lazer taş kırma cerrahisi
  • Perkütan nefrolitotomi ( standart, mini ve mikro perkütan cerrahi)
  • Fleksibl üreteroskopi (URS) eşliğinde supin pozisyon perkutan nefrolitotomi olarak sıralanabilir.

Kapalı Böbrek Taşı Tedavisi (Perkütan) Nedir?

Böbrek taşının tedavisinde başvurulan cerrahi yöntemlerden biri olan kapalı böbrek taşı tedavisi, perkütan nefrolitotomi olarak da adlandırılır. Perkütan, ciltten geçerek uygulanan tedavi anlamına gelmektedir. İşlem esnasında hastaların sırt bölgesinden giriş yapıldığı için bu isimlendirme kullanılmaktadır. Eskiden sıklıkla başvurulan açık böbrek taşı ameliyatına alternatif olarak geliştirilmiş bir yöntemdir. Ortalama 20 yıldır uygulanan bu teknik, açık ameliyata göre daha avantajlı olduğu için tercih edilmektedir.

Kapalı Böbrek Taşı Tedavisi (Perkütan) Nasıl Yapılır?

Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bu cerrahi müdahale esnasında hastalar, anestezi altında olur. Genellikle damardan verilen sedatif ilaçlar kullanılarak hastalar derin bir uyku halinde tutulur.

Kapalı yöntemle gerçekleştirilen bu ameliyatta iç doku ve organların görüntülenebilmesi için ilk olarak idrar kanalından bir kamera ile girilir ve idrar torbasına ulaşılır. Böbrekle idrar torbası arasındaki akışı sağlayan üretere ince bir plastik boru yerleştirilir. Bu borunun bir ucu açıkta kalır ve diğer uç, böbreğin içinde yer alır. Bu sayede böbreğin içine ilaç verilmesi mümkün olur. Verilen ilaç sayesinde ameliyat esnasında böbrek içindeki havuzların görüntülenebilmesi sağlanır.

Bu işlemlerden sonra hastanın pozisyonunda değişiklik yapılması gerekir. Hastalar, ameliyat masasına yüz üstü pozisyonda yatırılırlar ve skopi isimli cihazlar yardımı ile böbrek tespit edilir. İnce bir iğne yardımı ile böbrek içindeki havuzlara giriş yapılır ve iğne vasıtasıyla içeri bir tel gönderilir.

Deliğin 1 cm boyutuna kadar genişletilmesinin akabinde tünel vazifesi görmesi için bir boru yerleştirilir. Bu tünel, böbrek içindeki taşın görüntülenmesini mümkün kılan kameranın kullanılmasını sağlar. Tespit edilen taş kırılarak küçük parçalara ayrılır ve alınır.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyattan sonraki süreçte hastalar, ortalama 3 gün hastanede müşahede altında tutulur. Bu süre zarfında hastalarda idrar sondası ve böbreğe takılı bir nefrostomi hortumu olur.

Hastalarda oluşabilecek ağrı ve enfeksiyon gibi şikâyetlere karşı gerekli ilaçlar verilir. Kalp ritmi, tansiyon ve solunum; düzenli olarak takip edilir. Herhangi bir problem görülmeyen hastalar, genellikle ameliyattan sonraki 3. gün içinde taburcu edilir.

Afyon Kapalı Böbrek Taşı Tedavisi (Perkütan) Fiyatları

Böbrek taşı tedavisi, hasta özelinde planlanması gereken bir süreçtir ve her hastaya uygun olan tedavi yöntemi farklı olabilir. Bu nedenle tedavi ücretleri de hastadan hastaya değişebilmektedir. Afyon kapalı böbrek taşı tedavisi (perkütan) fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi