Testis Kanseri Tedavisi Afyon
Testis kanseri, erkek üreme sisteminin önemli bir parçası olan testislerdeki kötü huylu tümörler nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Genellikle erişkin erkeklerde görülür. Bununla birlikte, belli bir yaşa kadar tedavi edilmeyen “inmemiş testis sendromu” da gençlerde testis kanseri nedeni olabilir.
Testis kanserinin nedenleri günümüzde kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte tek testiste kanserli dokuların gözlenmesi ya da genetik yatkınlık riski ciddi oranda artırmaktadır. Afyon testis kanseri tedavisi hakkında tüm sorularınız ve merak ettikleriniz için Uzm. Dr. Burhan Baylan ile ile iletişime geçebilirsiniz.
Testis Nedir? Testis Kanseri Nedir?
Testisler, penisin altında bulunan ve erkek üreme sisteminde sperm üretimi ile görevli olan organdır. Semen üretimi ile birlikte, testosteron hormonunun salgılanmasında da önemli rol oynarlar. Üzeri “skrotum” denilen deri ile kaplı olan testisler iki tanedir ve şekil olarak yumurtaya benzerler.
Testis kanserleri, tüm kanser türleri içerisinde oldukça nadir görülen bir kanser türü olmakla birlikte; erkeklerde sık görülen bir organ kanseri türüdür. Hastalık erken evrelerde teşhis edildiğinde genellikle sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu noktada erkeğin kendini düzenli olarak kontrol etmesi, eğer testislerde bir şişlik ya da anormallik hissederse zaman kaybetmeden bir ürologa başvurması önemlidir.
Testis Kanseri Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Testis kanseri genellikle ağrıya neden olmaz. Bu nedenle erken evrelerde kanseri fark etmek zor olabilir. Bununla birlikte hastalık ilerledikçe hastada;
- Skrotumda aniden sıvı birikimi olması
- Ağrı
- Kasık ve sırtta ağrı (Kanser lenf bezlerine sıçramışsa)
- Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük (Kanser akciğere sıçramışsa) görülebilir.
Bununla birlikte, testislerdeki şişlik her zaman kanser habercisi değildir. Varikosel, hidrosel, fıtık ve spermotosel gibi rahatsızlıklar da şişliğe neden olabilir.
Afyon Testis Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Testis kanseri tanısı, alanında uzman ürologlar tarafından konulabilir. Öncelikle hastalar elle muayene edilir. Sonra ise ultrason görüntüleri değerlendirilir ve kesin tanı konulabilir. Eğer kanserin yayılımından şüpheleniliyorsa, akciğer ve batın bölgesinden de görüntü istenebilir. Gerekli durumlarda, omurga ya da beyin tutulumu söz konusuysa, MR görüntülerinden de destek alınabilir.
Testis Kanseri Tehlikeli Midir?
Testis kanseri “seminom” ve “nonseminom” olmak üzere iki başlık altında incelenebilir. Seminom tümörler genellikle tedaviye daha kolay yanıt verirler. Çoğu zaman kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebilirler. Koryokarsinom, embriyonal karsinom, yolk kesesi tümörü ve teratom gibi cinsleri ise nonseminom sınıfında değerlendirilir ve hastalığın evresine göre daha tehlikeli olabilirler.
Bununla birlikte testis kanseri sıklıkla akciğere yayılır. Bu durumda hem hastanın semptomları daha yoğun olabilir hem de risk faktörleri artabilir. Erkekler haftada bir kez, duştan sonra yapacakları kontrol ile testislerde kitle olup olmadığını anlayabilir ve kanser riskine karşı önlemlerini alabilirler.
Afyon Testis Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Testis kanseri olgularında iyileşme oranı oldukça yüksektir. Özellikle erken evrelerde teşhis edildiğinde, tedavide başarı oranı da yükselmektedir. Bu noktada, hastanın ihtiyaçlarına göre, cerrahi tercih edilebilir. Gerekli durumlarda radyoterapi, kemoterapi ve cerrahinin kombine edildiği bir plan uygulanabilir.
Testis Kanseri Ameliyatı Üremeyi Etkiler mi?
Testislerden sadece birinin çıkarılması üremeyi olumsuz etkilemez. Ancak tedavi kemoterapi ile desteklenirse sperm boşaltma işlevinde sorunlar yaşanabilir. Kanser tek bir testiste görüldüğünde, tedavi edilse bile diğer testise sıçrama olasılığı yüksektir. Bu nedenle tedaviden sonra da düzenli olarak kontrollere devam etmek gerekir.
Afyon Testis Kanseri Tedavisi Fiyatları
Testis kanseri, toplumda yaklaşık 100.000’de 3 görülen bir kanser türüdür. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde ortaya çıkar. Bu nedenle ailesinde testis kanseri öyküsü olan kişilerin mutlaka düzenli olarak kontrollerini yapması, ürolog muayenesini aksatmaması gerekir. Testis kanseri ilk evrelerde genellikle sıçrama göstermez. Ancak hastalık ilerledikçe akciğere sıçrama riski artar. Bu nedenle tedavi sürecindeki tedavi planı -dolayısıyla da fiyatları- değişkenlik gösterecektir. Afyon testis kanseri ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.