Böbrek Taşının Tekrarı Nasıl Önlenir?

Böbrek taşı; böbreklerde var olan minerallerin bir araya gelerek oluşturduğu sert yapılara verilen isimdir. Bu taşlar, böbreklerde olabilecekleri gibi idrar yollarında da görülebilirler. Taşın türü, boyutu ve konumu gibi faktörlere bakarak farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabildiği bu hastalıkta, böbrek taşlarının tekrarlaması söz konusu olabilir.  Bu nedenle hastalar, böbrek taşlarının tekrar etmesini nasıl önleyeceklerini öğrenmek isteyebilirler. Sıvı tüketimine dikkat etmek ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, bu noktada karşımıza çıkan en etkili yöntemlerdir.

Yazımızın devamında böbrek taşının tekrar etmesinin nasıl önlenebileceği hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Afyon böbrek taşı tedavisi için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’dan randevu alabilirsiniz.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı, böbreklerde biriken mineraller sonucunda ortaya çıkan sert yapılardır. Oldukça sık rastlanan bir hastalık olan böbrek taşları, genellikle 30’lu yaşlarda ve erkeklerde görülür. Ancak bununla beraber her yaştan ve cinsiyetten hastada görülme ihtimalleri de vardır.

Böbrekler, vücuttaki sıvıların süzülerek zararlı maddelerden ayrıştırılmasında görevlidir. Bu esnada ortaya çıkan atıklar, idrar ile beraber vücuttan atılır. Ancak böbreklerde bulunan mineraller birikerek zamanla taş oluşumuna neden olabilmektedir. Böbrekte oluşan taşlar, idrar kanalına gelerek burada sıkışabilir. Bu durumda üreterin tıkanması söz konusu olur.

Böbrek taşları tedavi edilmediğinde ciddi riskler ortaya çıkartır ve böbreklerin kaybedilmesine neden olabilir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Afyon böbrek taşı tedavisi için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Burhan Baylan’da randevu alabilirsiniz.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşlarının oluşum neden tam olarak bilinmemektedir. Böbrekte biriken mineraller zamanla birleşerek sert yapılar ortaya çıkarabilmektedir. Bu şekilde gerçekleşen taş oluşumu riskini artıran bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerin başlıcaları:

  • Genetik yatkınlık ve ailede böbrek taşı öyküsü
  • Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu
  • Yeterli su tüketilmemesi
  • Obez veya fazla kilolu olmak
  • Yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak
  • Gut hastalığı
  • Sindirim sistemi problemleri ve kronik bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşlarının tedavisinde farklı yöntemlerden yararlanmak mümkündür. Tedavi planı yaparken hastanın medikal durumu ile beraber taşın türü, boyutu ve konumu da dikkate alınır. Bu faktörlere bağlı olarak hasta için en uygun olan tedavi yöntemine karar verilir.

Küçük boyutlu taşlar söz konusu olduğunda ilaçla tedavi seçeneğinden yararlanılabilir. Hastalara reçete edilen ilaçlar, böbrek taşlarının eritilmesinde görev oynar. Ayrıca bol su tüketimi ile de taşların idrarla atılması sağlanabilir.

Büyük boyutlu ve idrar kanalında tıkanma yapma olasılığı bulunan taşlar söz konusu olduğunda ise taşların kırılması veya ameliyat ile alınması gerekebilir. Bu noktada başvurulabilecek tedavi yöntemleri:

  • Rigid üreteroskopi (URS)
  • Ses dalgaları ile taş kırma (ESWL)
  • Fleksibl üreteroskopi (URS) eşliğinde holmium lazer taş kırma cerrahisi
  • Perkütan nefrolitotomi ( standart, mini ve mikro perkütan cerrahi)
  • Fleksibl üreteroskopi (URS) eşliğinde supin pozisyon perkutan nefrolitotomidir.

Böbrek Taşı Neden Tekrarlar?

Böbrek taşları, tedavi edildikten sonra tekrarlama eğilimi gösterirler. Hastaların %50’sinde, taşların tekrar oluşumu gözlemlenir. Bu nedenle uygulanacak yaşam tarzı değişiklikleri oldukça önemlidir.

Böbrek taşlarının tekrar etmesi olasılığında taşın türü önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Üroloji uzmanı hekimler, var olan taşı inceleyerek tekrarlama riski hakkında hastalara bilgi sağlar. Bu aşamada belirli testler uygulanarak hastalardaki risk durumu belirlenebilir. Tekrarlama olasılığı yüksek olan hastalarda yaşam tarzı değişikliği ile beraber ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Böbrek Taşının Tekrarını Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Böbrek taşlarının oluşmasında az miktarda sıvı tüketmek, sağlıksız beslenmek ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak; riski çoğaltmaktadır. Bu nedenle böbrek taşı tedavisi gören hastalarda bu alanlarda sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemli hale gelir. Böbrek taşının tedavi edildikten sonra tekrarlamaması için yapılması gerekenler:

  • Bol miktarda sıvı tüketmek ve günlük en az 2,5 litre su içmek
  • Düzenli egzersiz yapmak ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenerek ideal kiloya sahip hale gelmek olarak sıralanabilir.

Afyon Böbrek Taşı Tedavisi Fiyatları

Böbrek taşı tedavisinde farklı yöntemlerden yararlanılmaktadır. Bu nedenle tedavi ücretleri de değişebilir. Afyon böbrek taşı tedavisi ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi